Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от данъчно облагане

Според новинарско съобщение на НАП от 09.03.2021 г. тези доходи, които са с произход от електронна търговия и са с наложен платеж, подлежат на предварително записване в годишната данъчна декларация на физическите лица. Електронната услуга с предварително попълнени данъчни декларации стартира от 16.03.2021 г. Тези декларации са видими в електронния портал на НАП.

Преценката какви са тези суми пада върху лицето декларатор, дали сумите от т.нар.онлайн търговия са от продадени лични вещи или от продажба на активи с характеристика на стоки, произведени или закупени с цел да се препродадат, като така се осъществява търговска дейност. Ако има търговия, доходите от нея се посочват от физическите лица в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

НАП предоставя допълнителна информация за това кои доходи са облагаеми и кои не са облагаеми. Ако желаете да получете данъчна консултация извън НАП, не се колебайте да ни позвъните или да изпратите email за Вашия казус.

Автор: Счетоводни услуги Русе ЕООД.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s